MODAL INSAN

800px-Flag_of_Malaysia.svg

“Untuk membangunkan modal insan, kita mahu memberi ilmu pengetahuan yang secukupnya, kita mahu mendidik merka menjadi bangsa yang berpekerti mulia, mempunyai hemah yang tinggi, berjiwa besar, cintakan negara dan mereka juga mempunyai kekuatan jasmani dan kekuatan rohani.

kita mestilah menjadi rakyat yang cintakan negara in, rakyat yang bersemangat, bersedia bekerja dengan kuat, bekerja dengan rajin serta menjadi rakyat yang mengamalkan budi bahasa yang bermutu tinggi.”

YAB Tun Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi…

Aku suka ngan petikan ini. Kalaulah setiap rakyat malaysia cuba fahamkan madsud petikan di atas dengan ikhlas demi agama bangsa dan negara, sudah tentu kemakamuran negara akan mencapai kualiti 100%…

Semalam… aku menonton rancangan bicara siswa di RTM 1 yang membincangkan tentang modal insan. Rancangan ini siaran langsung di UTHM( Universiti Teknologi Tun Husen Onn Malaysia). Rancangan ini di hadiri oleh para MPP seluruh IPTA dan IPTS. Tapi malangnya, aku sedih, soalan yang ditujukan agak lari ngan tajuk forum.  Soalan yang ditujukan lebih cuba untuk menjurus ke arah politik yang berpihak bukan kebenaran. Mengapa mahasiswa bergelar pemimpin ini masih bongok memikirkan kepentingan politik daripada kepentingan rakyat agama negara dan bangsa. Kerajaan cuba menerapkan pelbagai pendekatan yang berguna dan baik untuk rakyat tapi sesetengah pihak yang masih melutut ditepi pemimpin ritorik hanyut mempropagandakan dan memutar belitkan pendekatan ini sehingga mengelirukan rakyat Malaysia. Orang-orang seperti inilah manusia yang langsung tidak memiliki modal insan…

FIKIRKANLAH WAHAI RAKYAT MALAYSIA! 

Tun Mahadhir berkata Melayu mudah lupa

Paklah berkata Islam Hadari

Paklah berkata Cemerlang Gemilang dan Terbilang

Paklah berkata kualitikan Modal Insan

Najib berkata 1 Malaysia….

Tapi ramai rakyat yang jahil cuba menegatifkan kata-kata positif diatas untuk mengelirukan rakyat. Jadilah Insan yang berguna agama bangsa dan negara… I love Malaysia! bersatu Rakyat Malaysia!

Advertisements

1 Response so far »

  1. 1

    FENDI said,

    adakah modal insan yang dicanang merupakan seorang INSAN


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: